Acteur Donald Sutherland (88) overleden

De Canadese acteur Donald Sutherland is donderdag op 88-jarige leeftijd overleden in Miami na een lange ziekte. Dat meldt zijn zoon, acteur en muzikant Kiefer Sutherland. De productieve acteur verscheen in meer dan 190 films en tv-shows en was een uitgesproken anti-oorlogsactivist.

Hij speelde onder meer in veelgeprezen films als Don’t Look Now, M*A*S*H en The Hunger Games. Kiefer deelde op X:

“With a heavy heart, I tell you that my father, Donald Sutherland, has passed away. I personally think one of the most important actors in the history of film. Never daunted by a role, good, bad or ugly. He loved what he did and did what he loved, and one can never ask for more than that. A life well lived.”

Donald Sutherland

Sutherland was een productief acteur die in meer dan 190 films en tv-shows verscheen. Hij won voor geen van zijn filmrollen een grote prijs (en werd nooit genomineerd voor een Oscar), maar won wel twee Golden Globes voor beste mannelijke bijrol voor de tv-films Citizen X (in 1996) en Path to War (in 2003). Sutherland ontving in 2017 een ere-Oscar.

Sutherland, geboren in 1935 in Canada, studeerde techniek en drama aan de Universiteit van Toronto, en koos ervoor om in 1957 naar Londen te verhuizen om een ​​acteerklas te volgen aan de London Academy of Music and Dramatic Art (Lamda). Na een reeks kleine rollen in Britse tv-shows, waaronder Man of the World, The Saint en The Avengers, en films als de Hammer-horrorfilm Fanatic en de Amicus-anthologie Dr Terror’s House of Horrors, werd Sutherland gecast in de actiefilm The Dirty Dozen, als lid van een groep gevangenen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog trainden voor een gevaarlijke missie.

Sutherland verscheen vervolgens in nog twee oorlogsfilms met anti-heroïsche gevoeligheden: de enorm invloedrijke Koreaanse oorlogskomedie M*A*S*H en Kelly’s Heroes.

In 1973 speelde hij tegenover Julie Christie in Don’t Look Now. Vervolgens speelde hij in Casanova van Federico Fellini, speelde de moordzuchtige fascist Attila Melanchini in Bernardo Bertolucci’s epos 1900, en speelde naast Michael Caine de rol van een dubbelhartige IRA-man in de oorlogsthriller The Eagle Has Landed. Hij speelde een professor die drugs rookte in Animal House van National Lampoon en vocht tegen ‘pod people’ in een remake van de horror-sci-fi Invasion of the Body Snatchers.

In de jaren tachtig en negentig speelde Sutherland vooral karakterrollen, waaronder een kunsthandelaar in Six Degrees of Separation, de mysterieuze Mr “X” in Oliver Stone’s JFK. Merrick Jamison-Smythe in de Buffy the Vampire Slayer-film met Kristy Swanson in de hoofdrol. Sutherland had ook prominente rollen in de juridische thriller A Time to Kill (naast zijn zoon Kiefer), het astronautendrama Space Cowboys en de Jane Austen-bewerking Pride & Prejudice.

In 2012 introduceerde zijn rol als de gemene president Snow in The Hunger Games hem bij een nieuwe generatie filmbezoekers. Hij speelde ook in de Stephen King-horror Mr Harrigan’s Phone en de rampenthriller Moonfall in 2022. Meest recentelijk speelde hij een terugkerende rol in de tv-serie Lawmen: Bass Reeves met David Oyelowo.

In 2017 ontving Sutherland een ere-Oscar, maar hij werd vaak genoemd als een van de grootste acteurs die nooit een Oscar-nominatie ontving.

Blijf op de hoogte

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste entertainment nieuws? Volg ons dan op Facebook, Instagram en Twitter. Zo ontvang jij als eerste het laatste nieuws!

Facebook Instagram Twitter

You may also like...