James Bond- en Fiddler on the Roof-acteur Chaim Topol overleden

In Tel Aviv is de Israëlische acteur Chaim Topol op 87-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer. Topol werd op Broadway en in Hollywood wereldberoemd met de rol van Tevye in Fiddler on the Roof, in het Nederlands bekend onder de titel Anatevka. Voor zijn rol als Tevye werd hij genomineerd voor een Oscar voor beste hoofdrolspeler in 1971.

Onder zijn vele bekende rollen in films zijn Milos Columbo in de James Bondfilm For Your Eyes Only, Mr. Apfelschnitt in Left Luggage en Sallah Shabati in Sallah Shabati.

Chaim Topol overleden

Chaim Topol, vaak gewoonweg Topol genoemd, was een van de internationaal bekendste Israëlische acteurs.

Topol begon met acteren in een toneelgroep van het Israëlische leger, waar hij ook zijn toekomstige vrouw Galia ontmoette. Zijn doorbraak kwam met de film Sallah Shabati, de eerste film uit zijn geboorteland die genomineerd werd voor een Oscar.

In 1966 speelde hij zijn eerste Hollywoodrol, tegenover Kirk Douglas in Cast a giant shadow. Later speelde hij in de James Bond film For your eyes only.

Fiddler on the Roof vertelt het verhaal van een Joodse melkboer die tegen de klippen op probeert vast te houden aan zijn tradities in een Russisch sjtetl, ondanks de veranderende tijden en groeiend antisemitisme. Het nummer If I were a rich man werd de bekendste song uit de musical.

Topol was nog in de dertig toen hij voor de eerste keer in de huid kroop van oudere melkboer, dus aanvankelijk had hij veel make-up nodig. Hij speelde de rol tot op hoge leeftijd. In 2009 gebeurde dat voor het laatst.

Ook in Norman Jewinsons verfilming uit 1971 speelde Topol de hoofdrol. Het leverde hem een Oscarnominatie op.

Blijf op de hoogte

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Volg ons dan op FacebookInstagram en Twitter. Zo ontvang jij als eerste het laatste nieuws rondom je favoriete films, series en andere entertainment!

Facebook Instagram Twitter

You may also like...