Top 10 Kerstfilms | De ultieme Kerstfilmbeleving

Kerstmis is de tijd van het jaar om gezellig samen te komen en te genieten van hartverwarmende films die de feestelijke sfeer vastleggen. Of je nu een liefhebber bent van klassiekers of op zoek bent naar moderne favorieten, hier zijn de 10 beste kerstfilms die de feestelijke sfeer perfect vastleggen en waarom ze onmisbaar zijn voor de ultieme kerstfilmmarathon.

Kerstfilms 2023

Deze 10 kerstfilms zijn niet alleen cinematografische pareltjes, maar ook tijdloze verhalen die de ware geest van Kerstmis vangen. Of je nu op zoek bent naar warmte, humor, of een vleugje magie, deze films bieden het allemaal en maken je kerstfilmmarathon onvergetelijk. Geniet van het feestelijke seizoen met deze onmisbare kerstklassiekers!1. It’s a Wonderful Life (1946)

Regisseur: Frank Capra
Scenarist: Frank Capra, Frances Goodrich, Albert Hackett
Cast: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore

George Bailey, een inwoner van het kleine stadje Bedford Falls, wil de wereld zien en grootse dingen doen. Omstandigheden en zijn eigen karakter dwingen hem echter in zijn geboortestadje te blijven om er een volgens hem, saai leven te leiden. Hij trouwt met zijn jeugdliefde Mary, krijgt kinderen en tracht als bankier op een sociaal bewogen manier het leven in Bedford Falls voor iedereen een beetje aangenamer te maken. Wanneer de zaken slecht beginnen te gaan en het leven hem niets meer te bieden heeft, wil George er een einde aan maken. Zijn engelbewaarder Clarence denkt daar echter anders over en toont hem wat er van Bedford Falls zou zijn geworden zonder zijn inzet…

Waarom kijken?Deze film herinnert ons eraan dat het kleinste gebaar van vriendelijkheid een diepgaand verschil kan maken. Het tijdloze verhaal en de meesterlijke vertolking van James Stewart maken It’s a Wonderful Life een emotionele reis die je eraan herinnert wat echt belangrijk is tijdens de feestdagen.

2. Home Alone (1990)

Regisseur: Chris Columbus
Scenarist: John Hughes
Cast: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Catherine O’Hara

De achtjarige Kevin McAllister wordt per ongeluk alleen thuis achtergelaten wanneer zijn familie op vakantie gaat naar Frankrijk. Wanneer Kevin zich realiseert dat hij alleen thuis is, leert hij al snel voor zichzelf te zorgen. Uiteindelijk moet hij het huis beschermen tegen Harry en Marv, twee inbrekers die van plan zijn in het huis van Kevins familie in te breken.

Waarom kijken? Chris Columbus’ regie en John Hughes’ scenario zorgen voor een perfecte mix van humor en warmte. Culkin’s briljante acteerwerk maakt deze komedie tot een kerstfavoriet voor alle leeftijden.

3. Elf (2003)

Regisseur: Jon Favreau
Scenarist: David Berenbaum
Cast: Will Ferrell, James Caan, Zoey Deschanel

Nadat hij als baby in het weeshuis in de zak met cadeautjes is gekropen, wordt Buddy door de Kerstman geadopteerd en opgevoed tussen de elfjes op de Noordpool. Jaren later zorgt de inmiddels volwassen man – doordat hij niet goed meekomt met het werk en zijn lengte – voor problemen tussen de andere elfen. Hij ontdekt dat hij geen echte elf is en besluit terug te gaan naar New York om zijn echte vader te zoeken. Daar kijkt iedereen hem raar aan, omdat hij zich totaal anders gedraagt en niemand hem gelooft als hij vertelt waar hij vandaan komt – vooral zijn vader niet…

Waarom kijken? Jon Favreau’s regie en Ferrell’s charmante vertolking maken Elf tot een komische reis vol kerstgeest. Een moderne klassieker die je doet lachen en je hart verwarmt.

4. The Polar Express (2004)

Regisseur: Robert Zemeckis
Scenarist: Robert Zemeckis
Cast: Tom Hanks, Nona Gaye, Peter Scolari

Een jongen die twijfelt aan het bestaan van de Kerstman, komt in een fantasiereis naar de Noordpool terecht op een magische trein. Daar zal hij de Kerstman persoonlijk mogen ontmoeten, samen met enkele andere kinderen.

Waarom kijken? Robert Zemeckis’ regie, samen met adembenemende animaties en de stem van Tom Hanks, maakt The Polar Express tot een visueel feest. Een tijdloos avontuur voor jong en oud.

5. Love Actually (2003)

Regisseur: Richard Curtis
Scenarist: Richard Curtis
Cast: Hugh Grant, Emma Thompson, Keira Knightley

De film volgt het liefdesleven van acht Londenaren in de aanloop naar kerst. De nieuwe premier wordt verliefd op het meisje dat hem thee brengt, terwijl zijn zus huwelijksproblemen heeft. Een vader en zijn stiefzoon moeten het verlies van de moeder verwerken, terwijl de zoon tot over z’n oren verliefd is op een klasgenote.

Waarom kijken? Richard Curtis’ meeslepende script, samen met een sterrencast, geeft een eerlijke kijk op liefde en relaties. Een film die de complexiteit van menselijke connecties verkent.

6. A Christmas Carol (1984)

Regisseur: Clive Donner
Scenarist: Roger O. Hirson
Cast: George C. Scott, David Warner, Susannah York

Het klassieke verhaal van Dickens over een man die de ware betekenis van Kerstmis ontdekt. Hij is slechts geïnteresseerd in geld, cynisch en doet niet aan vrijgevigheid. Wanneer een geest hem bezoekt en hem confronteert met verleden, heden en toekomst wordt hij gedwongen zijn levensinstelling opnieuw te evalueren.

Waarom kijken? Clive Donner’s regie en George C. Scott’s vertolking van Scrooge geven deze kerstklassieker een krachtige boodschap van hoop en verandering.

7. The Holiday (2006)

Regisseur: Nancy Meyers
Scenarist: Nancy Meyers
Cast: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law

Amanda (Cameron Diaz) is een Amerikaanse die de nodige problemen in haar relatie ondervindt. Om even weg te zijn van al dit gezeur, ruilt ze gedurende de vakantie haar huis tegen die van een onbekende Engelse. Hierdoor komt ze in het leven van Iris (Kate Winslet) en nemen ze tijdelijk elkaars leven over.

Waarom kijken? Nancy Meyers’ regie en de chemie tussen Cameron Diaz en Kate Winslet maken The Holiday tot een romantische komedie die de warmte van de feestdagen omarmt.

8. A Christmas Story (1983)

Regisseur: Bob Clark
Scenarist: Jean Shepherd, Leigh Brown, Bob Clark
Cast: Peter Billingsley, Melinda Dillon, Darren McGavin

Ralphie, een jonge jongen die opgroeit in de jaren ’40, droomt ervan om een Red Ryder BB geweer te hebben. Hij probeert de wereld er van te overtuigen dat die het perfecte kerstcadeau zou zijn. Hij stuit echter op weerstand bij zijn ouders, zijn leraar, en zelfs bij de Kerstman zelf.

Waarom kijken? Bob Clark’s regie vangt perfect de kinderlijke opwinding en verwondering van het vieren van kerst.

9. The Nightmare Before Christmas (1993)

Regisseur: Henry Selick
Scenarist: Tim Burton
Cast: Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O’Hara

Jack Skellington, pompoenkoning van Halloween Town, is het zat om elk jaar hetzelfde te doen tijdens Halloween. Op een dag wandelt hij Christmas Town binnen, en is hij zo onder de indruk van het Kerstidee dat hij zijn duistere dorpsgenoten uit Halloween Town over weet te halen om Halloween af te schaffen en het Kerstfeest over te nemen van Sandy Claws.

Waarom kijken? Henry Selick’s unieke stop-motion animatie, met het creatieve brein van Tim Burton, geeft een donkerdere draai aan de kerstviering.

10. Die Hard (1988)

Regisseur: John McTiernan
Scenarist: Jeb Stuart, Steven E. de Souza
Cast: Bruce Willis, Alan Rickman,

De enige reden waarom de New Yorkse agent John McClane in Los Angeles zit, is dat hij tijdens de kerst bij zijn kinderen wil zijn. Hij bevindt zich op een feestje van het werk van zijn ex-vrouw als een stel Duitse terroristen controle over de wolkenkrabber neemt om een kluis met zeven sloten te openen. Door zijn verdekte positie weet hij de groep gijzelaars te ontlopen om zo de terroristen uit te schakelen en hun plan te saboteren.

Waarom kijken? John McTiernan’s regie maakt van Die Hard een opwindende actiefilm die een unieke draai geeft aan kersttradities.

Blijf op de hoogte

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste entertainment nieuws? Volg ons dan op Facebook, Instagram en Twitter. Zo ontvang jij als eerste het laatste nieuws!

Facebook Instagram Twitter