Acteur Kevin Spacey vrijgesproken van seksueel wangegedrag

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey is woensdag in het Verenigd Koninkrijk vrijgesproken van alle negen aanklachten. Hij is door een jury niet schuldig bevonden aan seksueel wangedrag. De afgelopen weken deelden Spacey, de slachtoffers en andere getuigen hun bewijs. De jury had twee dagen nodig om tot een besluit te komen. De voormalige House of Cardsacteur heeft de afgelopen vier en een halve week doorgebracht in Southwark Crown Court in Londen om zijn zaak te bestrijden.

In een verklaring aan de pers nadat het proces was afgerond, zei Spacey:

“I imagine that many of you can understand that there’s a lot for me to process after what has just happened today. But I would like to say that I am enormously grateful to the jury for having taken the time to examine all of the evidence and all of the facts carefully before they reached the decision. And I am humbled by the outcome today. I also want to thank the staff inside this courthouse, the security and all those who took care of us every single day, my legal team … for being here every day and that’s all I have to say for the moment. Thank you very much.”Kevin Spacey vrijgesproken

Spacey zou tussen 2001 en 2013 meerdere mannen bij het kruis hebben gegrepen en iemand hebben aangezet tot seksuele handelingen. In die periode was hij artistiek directeur van het Old Vic-theater in Londen. Spacey begon te huilen in de beklaagdenbank toen de jury het vonnis bekendmaakte. “Dank je wel,” schreeuwde hij uit om vervolgens met een tissue zijn tranen te deppen.

Spacey had er al een rechtszaak op zitten: hij werd vorig jaar vrijgesproken in de zaak die Anthony Rapp tegen hem had aangespannen. Die collega-acteur zegt dat hij in 1986 ongewenst seksueel is benaderd door Spacey. Maar een jury in New York wees de claim af. De gevallen steracteur heeft altijd ontkend dat hij mensen heeft aangerand. Hij zei eerder dat hij bij vrijspraak weer aan de slag kan in Hollywood.

Spacey brak in de jaren 90 door bij het grote publiek met filmrollen in Glengarry Glen Ross, L.A. Confidential en The Usual Suspects. Voor die laatste film kreeg hij een Oscar voor beste mannelijke bijrol. Voor zijn rol in American Beauty sleepte hij in 2000 een Oscar in de wacht voor beste mannelijke hoofdrol. Ook was hij vijf seizoenen lang te zien als Frank Underwood in de succesvolle Netflix-serie House of Cards. Netflix ontsloeg Spacey naar aanleiding van de beschuldigingen. De afgelopen periode heeft de acteur zijn werk voorzichtig weer opgepakt. Zo was hij te zien in de dramafilm The Man Who Drew God.

Blijf op de hoogte

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste entertainment nieuws? Volg ons dan op Facebook, Instagram en Twitter. Zo ontvang jij als eerste het laatste nieuws!

Facebook Instagram Twitter

You may also like...