Disney stopt in eerste regio met verkoop van DVD’s en Blu-rays

Slecht nieuws voor fans van fysieke media: Disney heeft aangekondigd in bepaalde regio’s van de wereld geen DVD’s en Blu-rays meer uit te brengen wegens teruglopende verkopen. Volgens Sky News is Australië het eerste land dat de fysieke media ziet verdwijnen en zal geen dvd’s of Blu-rays meer hebben na de release van Guardians of the Galaxy Vol. 3 op 1 augustus. Zal Nederland volgen?

Hoewel de verkoop van fysieke media al jaren daalt, lijkt de laatste nagel aan de doodskist hier het succes van Disney Plus, de streamingdienst van Disney die concurreert met onder meer Netflix, Prime Video en Max.

Disney stopt met DVD’s en Blu-rays

Iedereen die de jaren ’90 heeft meegemaakt, herinnert zich een tijd waarin VHS-collecties een rage waren. Maar toen DVD’s op de markt kwamen met een scherper beeld en niet na elke kijkbeurt teruggespoeld hoefden te worden, begonnen VHS-banden uit de winkelschappen te verdwijnen. Hoewel de omstandigheden hier heel anders zijn, zijn er toch enkele relevante parallellen.

Dat gezegd hebbende: 4K Blu-rays, Blu-rays en dvd’s bieden nog steeds een aantal enorme voordelen ten opzichte van streaming. Wat maakt fysieke media beter? Ten eerste, als je eenmaal fysieke media hebt gekocht, is het voor altijd van jou. Met series en films die elke maand van streamingdiensten verdwijnen, betekent het bezitten van een exemplaar ervan dat het altijd  beschikbaar zal zijn om te bekijken.

Wat nog belangrijker is, is dat fysieke media vaak de hoogste kwaliteit van de film vertegenwoordigen. Alle streamingdiensten moeten digitale media comprimeren om deze via internet naar de tv te sturen. Fysieke media zijn nog steeds gecomprimeerd, maar niet in dezelfde mate en bieden daarom de beste visuele en audio-ervaring.

Gezien de slecht presterende films zoals Haunted Mansion en Indiana Jones and the Dial of Destiny in de afgelopen maanden, heeft Disney mogelijk fysieke mediaverkoop nodig om de mislukkingen van de kassa’s te compenseren. Hoewel Disney hun fysieke media uit Australië verwijdert, is het onwaarschijnlijk dat ze dit voor de hele wereld zullen doen. Toch is de beslissing van Disney een enorme klap voor de fysieke media in Australië, en zou het een teken kunnen zijn dat er meer op streaming wordt vertrouwd voor nieuwe releases.

Blijf op de hoogte

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste entertainment nieuws? Volg ons dan op Facebook, Instagram en Twitter. Zo ontvang jij als eerste het laatste nieuws!

Facebook Instagram Twitter

You may also like...