Eerste Turks-Nederlandse speelfilm Beraber vanaf 26 oktober in de bioscoop

Beraber, wat ‘samen’ betekent, vertelt het verhaal van de 14-jarige Rotterdamse freerunner Zeki die met zijn vader in Istanbul gaat wonen. Regisseur Mete Gümürhan maakte met Beraber de allereerste Turks-Nederlandse speelfilm. De film beleeft z’n wereldpremière op het internationale filmfestival van Sarajevo op 15 augustus en gaat op 24 september feestelijk in première op het Nederlands Film Festival. Gusto Entertainment brengt Beraber vanaf 26 oktober uit in de bioscoop.

Beraber

De 14-jarige freerunner Zeki lijkt zorgeloos, maar worstelt in werkelijkheid met het verlies van zijn moeder, niet lang geleden. Wanneer zijn vader Rotterdam wil verruilen voor Istanbul wordt Zeki’s leven opnieuw ondersteboven gehaald. Het nieuwe huis in Istanbul is van alle gemakken voorzien, maar ligt in een compound en de portier heeft de opdracht gekregen de kinderen die daar wonen niet zonder begeleiding naar buiten te laten gaan. Tot Zeki een manier vindt om over de muur heen te klimmen en Istanbul voor hem openligt. Al freerunnend ontdekt hij de stad, en raakt hij bevriend met Kemal, een jongen uit de ‘varos’ (arme buurt). Wordt het dan toch nog een leuke zomer?

Beraber speelt zich af in een wereld die niet vaak is geportretteerd of vertoond. Mete Gümürhan zegt:

“Dit is geen verhaal van migratie van het arme Oosten naar het rijke Westen, maar eerder het omgekeerde. Beraber speelt zich vrijwel geheel in Istanbul af, maar de thema’s in de film zijn universeel.” 

Producent Stienette Bosklopper:

“Ik ben reuzentrots de producent van de eerste Turks-Nederlandse film te zijn. De titel Beraber (Samen) is waar ikzelf ook al meer dan 25 jaar voor sta: samen met creatieve talenten uit de hele wereld werken aan mooie, aansprekende films die ook nog ergens over gaan. Beraber staat voor mij voor het gegeven dat de werkelijkheid vaak heel anders is dan je denkt. En dat je niet op je vooroordelen af moet gaan. Beraber gaat over vriendschap die niet aan grenzen is gebonden.”

Debutant Alihan Sahin, Sinan Eroglu, Hayat van Eck, Mina Demirtas en Lorin Merhart spelen de hoofdrollen.

Blijf op de hoogte

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste entertainment nieuws? Volg ons dan op Facebook, Instagram en Twitter. Zo ontvang jij als eerste het laatste nieuws!

Facebook Instagram Twitter

You may also like...