James Cameron onderzocht of Jack kon overleven op de deur in Titanic

Regisseur James Cameron heeft na 25 jaar eindelijk erkend dat Jack in Titanic de ramp misschien had kunnen overleven door samen met Rose op de deur te gaan liggen. De filmmaker zegt dit in een documentaire over Titanic die later deze week op National Geographic verschijnt.

Fans hebben meer dan twee decennia gedebatteerd of Leonardo DiCaprio’s Jack het had kunnen overleven door op het geïmproviseerde deurvlot te drijven met Kate Winslet’s Rose. De wetenschappelijke studie wordt gedetailleerd beschreven in de aankomende special van National Geographic, Titanic: 25 Years Later With James Cameron.

Terwijl Cameron oorspronkelijk vertelde dat forensische analyse bevestigde dat “slechts één kon overleven” op het deurvlot, geeft hij in de special toe dat er een mogelijke uitkomst is waar Jack “misschien zou hebben geleefd”. De regisseur huurde twee stuntmensen in met een lengte en gewicht vergelijkbaar met DiCaprio en Winslet op het moment van filmen en recreëerde de Titanic -deurscène in een zwembad om meerdere theorieën en uitkomsten te testen.

In de eerste test weerlegt Cameron de fan-theorie dat er gewoon genoeg ruimte op het vlot was voor zowel Jack als Rose om te overleven. Hoewel er genoeg ruimte is voor “Jack en Rose om op het vlot te stappen, zijn ze nu allebei ondergedompeld in gevaarlijke niveaus van ijskoud water”, merkte Cameron op. Beelden tonen de lichamen van het stuntduo in dit scenario onder water.

In de tweede test plaatste Cameron zowel Jack als Rose opnieuw op de deur, maar plaatste hun lichaam zo dat hun bovenste helften (inclusief vitale organen) uit het water bleven. Hun overlevingskansen voor beiden nam in dit scenario toe. Cameron zei:

“Out of the water, [his body’s] violent shaking was helping him. Projecting it out, he could’ve made it pretty long. Like, hours.”

Het vraagteken bij dit scenario is uithoudingsvermogen. De stuntmensen waren goed uitgerust en konden hun bovenlichaam voor een langere tijd boven water houden. Hadden Jack en Rose hetzelfde kunnen doen? Tegen de tijd dat de personages zich in de film op het vlot bevinden, hebben ze urenlang uitputtende achtervolgingen, mogelijke verdrinkingen, gevechten en het hele zinken van de Titanic doorstaan. Het is meer dan waarschijnlijk dat geen van beide personages het frisse uithoudingsvermogen van de stuntmensen zou hebben om de lichaamshoudingen te behouden die nodig zijn om langer te overleven.

Voor de derde en laatste test liet Cameron de stuntmensen alle inspannende activiteiten uitvoeren die Jack en Rose in de film doormaken om ze moe te maken. Cameron voegde ook een extra moment toe dat niet in de film voorkomt: Rose geeft Jack haar reddingsvest. Hij zei:

“He’s stabilized. He got into a place where if we projected that out, he just might’ve made it until the lifeboat got there. Jack might’ve lived, but there’s a lot of variables. I think his thought process was, ‘I’m not going to do one thing that jeopardized her,’ and that’s 100 percent in character.”

Titanic: 25 Years Later With James Cameron wordt op 5 februari uitgezonden op National Geographic Channel. Camerons Titanic keert op 8 februari terug in de bioscoop in een nieuwe 4K 3D-restauratie.

 

Jack op de deur in Titanic

Het is onmogelijk om de Titanic te laten zinken, beloven de bouwers. Twee van de reizigers op het schip zijn Rose en Jack. Ze zijn geliefden, maar hun liefde is onmogelijk. Want de rijke Rose reist eersteklas met haar onsympathieke verloofde Cal en Jack is een armoedzaaier in de derde klas. Een kleiharde strijd tussen Jack en Cal brandt los, en wanneer het schip zinkt wordt het een strijd op leven en dood.

Ter ere van het 25-jarig jubileum wordt een geremasterde versie van James Camerons Titanic opnieuw uitgebracht in de bioscoop in 3D 4K HDR en met een hoge framesnelheid. Met een cast onder leiding van Oscar®-winnaars Leonardo DiCaprio en Kate Winslet, is de film een ​​epische, actievolle romance die zich afspeelt tegen de noodlottige eerste reis van de “onzinkbare” Titanic, destijds het grootste bewegende object ooit gebouwd.

Titanic won een recordaantal van 11 Academy Awards®, waaronder die voor beste film, beste regisseur, beste cinematografie, beste filmmontage, beste art direction-setregie, beste kostuumontwerp, beste originele dramatische score, beste originele nummer, beste geluid, beste geluidseffectenmontage en beste visuele effecten. Bij de eerste release in 1997 werd de film de # 1 wereldwijde box office-kampioen aller tijden en is momenteel de op twee na best scorende film ter wereld.

De hoofdrollen worden gespeeld door Leonardo DiCaprioKate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates, Frances Fisher, Bernard Hill, Jonathan Hyde, Danny Nucci, Gloria Stuart, David Warner, Victor Garber en Bill Paxton. De film is geschreven en geregisseerd door James Cameron, en geproduceerd door Cameron en Jon Landau, met Rae Sanchini als uitvoerend producent.

Titanic re-release in 4K 3D moet vanaf 8 februari 2023 in de Nederlandse bioscoop te zien zijn.

Afbeelding via The Walt Disney Company

Blijf op de hoogte

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Volg ons dan op FacebookInstagram en Twitter. Zo ontvang jij als eerste het laatste nieuws rondom je favoriete films en series!

Facebook Instagram Twitter

You may also like...