Jesus Christ Superstar musical in 2024 terug in Nederland

Albert Verlinde Theater presenteert in 2024 in Nederland een nieuwe versie van de musical Jesus Christ Superstar van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber. Een verhaal voor en ván onze tijd, dat je gegarandeerd aan het denken zet. In een nieuwe, epische versie van de internationaal gerenommeerde regisseur Ivo van Hove.

De rockopera, die in 1972 voor het eerst is opgevoerd, gaat over de laatste dagen van Jezus. Het verhaal dat al eeuwenlang leidend is in een groot deel van de wereld en juist nu enorm actueel lijkt, komt naar de Nederlandse theaters. Jesus Christ Superstar gaat over een groep mensen die de wereld wil veranderen. En hoe dat eindigt in de grootste beweging ooit. Een voorstelling over aanbidding en verraad. Verheerlijking en laster. Macht en opstand. Maar vooral: een verhaal van hoop. De meer dan 20 nummers van het originele album uit 1970 vormen het fundament van deze iconische voorstelling. Deze voorstelling wordt volledig in het Engels gespeeld en gezongen.

Zanger Jeangu Macrooy gaat de rol van Jezus vertolken in de nieuwe Nederlandse versie van de hit musical Jesus Christ Superstar. Lucas Hamming en Magtel de Laat gaan de rollen van Judas en Maria Magdalena spelen. Bartels speelde eerder al de rol van Jezus in een concertversie van de musical.

Verlinde maakte eerder de cast van Jesus Christ Superstar Nederland bekend. Hij vertelde hierover:

“Voor de hoofdrol zijn we op zoek gegaan naar iemand die heel veel lagen in deze rol kan brengen. Jeangu stond al heel lang op mijn lijstje om mee samen te werken. Hij is een fantastische zanger en heeft een geweldige uitstraling. Ik geloof hem wanneer hij een verhaal vertelt. Of dat nu in zang of in woord is. Ik verheug me erop om met hem te gaan werken.”Jesus Christ Superstar musical in Nederland

Jesus Christ Superstar is een doorgecomponeerde rockopera met muziek van Andrew Lloyd Webber en teksten van Tim Rice.

Losjes gebaseerd op de passieverhalen uit de evangeliën, interpreteert het werk de psychologie van Jezus en andere personages, waarbij een groot deel van de plot draait om Judas, die ontevreden is over de richting waarin Jezus zijn discipelen stuurt. Hedendaagse opvattingen, gevoeligheden en jargon doordringen de teksten van de rockopera, en ironische toespelingen op het moderne leven zijn verspreid over de weergave van politieke gebeurtenissen. Toneel- en filmproducties bevatten dan ook veel opzettelijke anachronismen.

Aanvankelijk konden de componisten geen steun krijgen voor een toneelproductie, maar de componisten brachten het uit als een conceptalbum, waarvan het succes leidde tot het Broadway-debuut op het podium in 1971. In 1980 had de musical wereldwijd meer dan $ 237 miljoen opgebracht. Het stuk was jarenlang onafgebroken in het Londense West End en op Broadway in New York te zien. Van het oorspronkelijke album zijn meer dan zeven miljoen exemplaren verkocht.

In 1973 verscheen de filmversie geregisseerd door Norman Jewison en gezamenlijk geschreven door Jewison en Melvyn Bragg. De hoofdrollen werden gespeeld door Ted Neeley, Carl Anderson, Yvonne Elliman. Ze werden in 1974 genomineerd voor Golden Globe Awards voor hun vertolkingen van respectievelijk Jezus, Judas en Maria Magdalena. Het kreeg kritiek van enkele religieuze groeperingen en ontving gemengde recensies van critici.

Jesus Christ Superstar musical 2024 cast

De sterrencast bestaat uit onder andere Jeangu Macrooy als Jezus, Lucas Hamming als Judas, Edwin Jonker als Pilatus, Alex Klaasen als King Herod, Magtel de Laat als Maria, Richard Spijkers als Caiaphas, Jules Avery als Annas, Stijn Proesmans als Simon, Gino Korsèl als Peter. Paul Groot en Paul de Leeuw zijn alternate voor de rol van King Herod.

Het ensemble bestaat uit Valerie Lai, Tim Stuart, Susana Bijtelaar Ixcot, Stef van Gelder, Fleur Renes, Sofia Ferri, Shay Lachman, Quinten de Smedt, Marieke Goemans, Lysanne van der Sijs, Loes Bettonviel, Leanne Lena, Kevin Manuputty, Jasper van den Brink, Dave Rijnders en Alicia Boedhoe.

Eerder zou Freek Bartels de rol van Judas spelen, maar hij heeft deze rol teruggegeven. De acteur kampt met burn-outklachten. Lucas Hamming neemt het stokje van Bartels over.

De regie van de musical Jesus Christ Superstar is in handen van Ivo van Hove. Hij vertelde:

“Ik wil het publiek iets laten zien wat ze nog nooit eerder hebben gezien. En dat we iets anders met deze Jesus Christ Superstar doen. Het podium is een snelkookpan, klaar om te exploderen. ik wil dat het publiek zich daar deel van voelt, om hun rol te spelen. Dit verhaal gaat over menselijkheid, vriendschap en de twijfel die we allemaal hebben. Een Jesus Christ Superstar voor de 21e eeuw, met de thema’s van vandaag, voor de de mensen van vandaag.”

Jesus Christ Superstar musical Super Seats

Jesus Christ Superstar voelt als een ware happening. Laat je onderdompelen en overrompelen door de industriële vormgeving, een onvervalst concertgevoel en een unieke setting. Intens en dichtbij. Het ronde toneelpodium voelt als een arena, waar je zelfs letterlijk onderdeel kunt worden van het verhaal. Kies voor één van de 171 Super Seats, waarmee je op het podium zit en waar het verhaal zich rondom je afspeelt. Kom binnen tussen de coulissen, sta oog in oog met een levend kunstwerk en word meegezogen in de beleving! Of kies voor één van de andere plaatsen in de zaal en laat je uitdagen door een voorstelling die je niet snel zult vergeten.

Beste hier een van de super seats! 

Jesus Christ Superstar musical 2024 Nederland speellijst

Waar speelt de musical Jesus Christ Superstar? Albert Verlinde Theater presenteert in samenwerking met Senf Theaterpartners en Jaco Kaasschieter de nieuwe versie van de rockopera Jesus Christ Superstar. De première is op 21 januari 2024 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna reist de voorstelling langs twintig Nederlandse theaters.

Jesus Christ Superstar is te zien in: Amsterdam, Emmen, Tiel, Maastricht, Apeldoorn, Alkmaar, Rotterdam, Breda, Nijmegen, Leeuwarden, Enschede, Heerlen, Tilburg, Zwolle, Groningen, Doetichem, ‘s-Hertogenbosch, Utrecht, Venlo, Den Haag en Eindhoven. Klik hier voor de totale speellijst en meer informatie over tickets.

Jesus Christ Superstar is dé theaterbeleving in Nederland van 2024.

Blijf op de hoogte

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste entertainment nieuws? Volg ons dan op FacebookInstagram en Twitter. Zo ontvang jij als eerste het laatste nieuws rondom je favoriete films, series en andere entertainment!

Facebook Instagram Twitter

You may also like...