Jesus Christ Superstar musical in 2024 terug in Nederland | Nieuwe cast bekend

Albert Verlinde Theater presenteert in 2024 in Nederland een nieuwe versie van de rockopera Jesus Christ Superstar van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber. Inmiddels is de Nederlandse cast van de musical bekend.

De musical, die in 1972 voor het eerst is opgevoerd, gaat over de laatste dagen van Jezus. Zanger Jeangu Macrooy gaat de rol van Jezus vertolken in de nieuwe Nederlandse versie van de hit musical Jesus Christ Superstar. Dat heeft producent Albert Verlinde bekendgemaakt. Regisseur Ivo van Hove zegt erg onder de indruk te zijn van de zanger. De voormalige Songfestival-deelnemer zegt over de rol:

“Het is een verhaal dat iedereen kent en de songs zijn fantastisch. Ik ben al jaren groot fan van het werk van regisseur Ivo van Hove en ik vind het bijzonder om nu met hem te kunnen samenwerken.”

Verlinde maakte in februari 2023 de cast van Jesus Christ Superstar Nederland bekend. Hij vertelde hierover:

“Voor de hoofdrol zijn we op zoek gegaan naar iemand die heel veel lagen in deze rol kan brengen. Jeangu stond al heel lang op mijn lijstje om mee samen te werken. Hij is een fantastische zanger en heeft een geweldige uitstraling. Ik geloof hem wanneer hij een verhaal vertelt. Of dat nu in zang of in woord is. Ik verheug me erop om met hem te gaan werken.”

Freek Bartels en Magtel de Laat gaan de rollen van Judas en Maria Magdalena spelen. Bartels speelde eerder al de rol van Jezus in een concertversie van de musical. Hij zei over de musical:

“Ik weet nog dat ik de film Jesus Christ Superstar voor het eerst zag, dat vond ik fascinerend. Sindsdien staat de film op mijn netvlies gebrand. Dat ik straks de rol van Judas mag vertolken, is een droom die uitkomt. Deze rol stond al heel lang op mijn lijstje.”Jesus Christ Superstar musical

Jesus Christ Superstar is een doorgecomponeerde rockopera met muziek van Andrew Lloyd Webber en teksten van Tim Rice.

Losjes gebaseerd op de passieverhalen uit de evangeliën, interpreteert het werk de psychologie van Jezus en andere personages, waarbij een groot deel van de plot draait om Judas, die ontevreden is over de richting waarin Jezus zijn discipelen stuurt. Hedendaagse opvattingen, gevoeligheden en jargon doordringen de teksten van de rockopera, en ironische toespelingen op het moderne leven zijn verspreid over de weergave van politieke gebeurtenissen. Toneel- en filmproducties bevatten dan ook veel opzettelijke anachronismen.

Aanvankelijk konden de componisten geen steun krijgen voor een toneelproductie, maar de componisten brachten het uit als een conceptalbum, waarvan het succes leidde tot het Broadway-debuut op het podium in 1971. In 1980 had de musical wereldwijd meer dan $ 237 miljoen opgebracht. Het stuk was jarenlang onafgebroken in het Londense West End en op Broadway in New York te zien. Van het oorspronkelijke album zijn meer dan zeven miljoen exemplaren verkocht.

In 1973 verscheen de filmversie geregisseerd door Norman Jewison en gezamenlijk geschreven door Jewison en Melvyn Bragg. De hoofdrollen werden gespeeld door Ted Neeley, Carl Anderson, Yvonne Elliman. Ze werden in 1974 genomineerd voor Golden Globe Awards voor hun vertolkingen van respectievelijk Jezus, Judas en Maria Magdalena. Het kreeg kritiek van enkele religieuze groeperingen en ontving gemengde recensies van critici.

Jesus Christ Superstar musical 2024 in Nederland

De klassieke rockmusical Jesus Christ Superstar is terug in Nederland! Dankzij de onvergetelijke tekst en muziek van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber, de regie van internationaal geprezen regisseur Ivo van Hove en een cast vol talenten uit binnen- en buitenland belooft de voorstelling een theaterbelevenis te worden. In Jesus Christ Superstar zien we hoe Jezus (Jeangu Macrooy) zich ontwikkelt tot leider van een sociaal bevlogen vriendengroep, die opkomt voor mensen die geen stem hebben in de samenleving. Het leidt tot een nieuwe beweging; een volksopstand. Bereid je voor op een waar theaterspektakel, waarin het originele Engelse repertoire aan de hand van een live orkest en een unieke setting meer indruk maakt dan ooit. Deze voorstelling wordt volledig in het Engels gespeeld en gezongen.

Albert Verlinde Theater presenteert in samenwerking met Senf Theaterpartners en Jaco Kaasschieter de nieuwe versie van de rockopera Jesus Christ Superstar. De première is op 21 januari 2024 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna reist de voorstelling langs twintig Nederlandse theaters.

Blijf op de hoogte

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste entertainment nieuws? Volg ons dan op FacebookInstagram en Twitter. Zo ontvang jij als eerste het laatste nieuws rondom je favoriete films, series en andere entertainment!

Facebook Instagram Twitter

You may also like...