Musical Elisabeth, over Sisi, keert in 2025 terug in Nederland met Pia Douwes

Na ruim 25 jaar komt de musical Elisabeth terug naar Nederland in 2025. Vanaf volgend jaar zal de show langs de grote Nederlandse theaters touren. Pia Douwes zal opnieuw te zien zijn in haar rol als de Oostenrijkse keizerin Sisi. Danique Dusée zal de rol van de jonge Elisabeth gaan spelen. Danique is al een aantal jaar werkzaam als artiest op verschillende plekken, maar met Elisabeth maakt Danique haar musicaldebuut.

Producenten Albert Verlinde, Jaco Kaasschieter en Matthijs Bongertman zijn verheugd:

“Pia is de enige echte Elisabeth. Dat het 25 jaar geleden is dat ze deze rol in Nederland heeft gespeeld, doet daar niets aan af. Zij is een van de zeldzame vrouwen die deze rol na zoveel jaar weer kan spelen. Pia is Elisabeth. Nog steeds.”

Milan van Waardenburg, momenteel nog te zien op West End in Les Misérables, zal volgend seizoen terugkeren naar Nederland om te gaan spelen in Elisabeth de musical. Dit is aangekondigd door producent Albert Verlinde. Milan zal in de voorstelling de rol De Dood gaan vertolken, een rol die in 1999 werd gespeel door Stanley Burleson.

In de musical gaat William Spaaij de rol van Luigi Lucheni spelen. Lucheni werd gearresteerd en tot levenslang veroordeeld voor de moord op keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije Verlinde vertelde:

“Voor de rol van Luigi Lucheni zijn we op zoek gegaan naar een ervaren en veelzijdige acteur. Luigi is een uitdagend karakter om te spelen en we zijn ervan overtuigd dat William Spaaij een indrukwekkende Luigi Lucheni kan neerzetten.”

Elisabeth wordt een samenwerking tussen musicalproducenten Senf Theaterproducties, Jaco Kaasschieter en Albert Verlinde. Dit jaar brachten ze een nieuwe versie van rockopera Jesus Christ Superstar. Verlinde liet weten:

“Elisabeth is een iconische musical. Als theaterproducent is het een droom om deze voorstelling te maken. De muziek is prachtig, nummers als Mijn leven is van mij zijn legendarisch en het verhaal over Keizerin Sissi is bijzonder boeiend. Haar leven blijft tot de verbeelding spreken, er worden nog steeds films en series over haar gemaakt. Wij kijken ernaar uit om een nieuwe eigentijdse versie te maken en we zijn er enorm trots dat wij met deze musicalklassieker naar de grote Nederlandse theaters komen.”Elisabeth musical in Nederland

Elke generatie verdient zijn eigen ‘Sissi’. Dat stelden de makers van de musical toen Elisabeth begin jaren negentig in Wenen de wereldpremière beleefde. Zij baseerden hun stuk op nieuwe informatie over haar leven die toen net was gepubliceerd: een lijvige biografie en de dagboekaantekeningen van de leraar Grieks van Elisabeth. Het stuk portretteert de Oostenrijkse keizerin als een moderne vrouw die haar eigen weg wil gaan, maar die verstrikt raakte in een leven vol hofetiquette en de dreigende ondergang van de monarchie.

De boodschap van de iconische musical is in de afgelopen dertig jaar niet minder actueel geworden. Het leven van Sissi voltrok zich aan de vooravond van twintigste eeuw, toen nationalisme, antisemitisme en de dreigende revolutie van de ontevreden onderklasse het leven van de elite overschaduwden. Het was uiteindelijk ook anarchist Luigi Lucheni die met geweld een einde aan haar ongelukkige leven maakte.

De Vlaamse regisseur Frank van Laecke tekent voor deze verrassende nieuwe, Nederlandstalige versie die het bijzondere levensverhaal van Elisabeth voor een nieuwe generatie ontsluit. Hij pakt flink uit. Niet alleen met een indrukwekkende cast, maar ook met een veertienkoppig live orkest dat het verhaal van Elisabeth van de grandeur voorziet die het verdient.

Elisabeth is een musical met teksten van Michael Kunze en muziek van Sylvester Levay. De wereldpremière, met de Nederlandse Pia Douwes in de hoofdrol, vond plaats op 3 september 1992 in Wenen. De musical ging op zondag 21 november 1999 in het Circustheater te Scheveningen in Nederlandse première.

In juni 2017 heeft Elisabeth in concert plaats gevonden. Een groot gedeelte van de oude castleden kwamen weer samen voor een reünieconcert met als decor Paleis het Loo. De cast bestond uit Pia Douwes (Elisabeth), Jeroen Phaff (Franz Joseph), Stanley Burleson (De Dood), Doris Baaten (Sophie), Wim van den Driessche (Luigi Lucheni) en Addo Kruizinga (Rudolf), bijgestaan door een orkest onder leiding van Maurice Luttikhuis.

Cast Elisabeth musical Nederland 2025

Pia Douwes speelt de volwassen Elisabeth en William Spaaij speelt de rol van Luigi Lucheni. Danique Dusée zal de rol van de jonge Elisabeth gaan spelen. De rol van De Dood wordt gespeeld door Milan van Waardenburg. De rest van de cast wordt binnenkort bekendgemaakt.

Elisabeth musical première 

Elisabeth wordt opnieuw een indrukwekkende musical met een geweldige cast en een 14-koppig orkest, dat het verhaal van Elisabeth van de grandeur voorziet die het verdient. Elisabeth de musical gaat begin volgend jaar in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam, waarna een tournee volgt langs de grote theaters in Nederland.

Laat je meeslepen door Sissi’s intrigerende levensverhaal en bestel hier je kaarten!

Blijf op de hoogte

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste entertainment nieuws? Volg ons dan op FacebookInstagram en Twitter. Zo ontvang jij als eerste het laatste nieuws!

Facebook Instagram Twitter

You may also like...