Musical Hairspray vanaf oktober 2025 terug in de Nederlandse theaters met Richard Groenendijk

De Graaf & Cornelissen Entertainment maakt vandaag bekend de legendarische musical-comedy Hairspray vanaf oktober 2025 weer in Nederland te zien is, met cabaretier Richard Groenendijk als Edna Turnblad. Hairspray was in 2002 een enorme hit op Broadway en sleepte maar liefst acht Tony Awards in de wacht. Een paar jaar later volgde de succesvolle verfilming met John Travolta als moeder Edna, een rol die traditioneel door een man wordt gespeeld.

De show speelt zich af in het Amerika van de jaren ‘60, een tijd waarin er op veel gebieden veranderingen aan de orde van de dag zijn. Op het vlak van muziek, dans, kleding en uiteraard kapsels. Maar ook op maatschappelijk gebied moet de wereld flink opgeschud worden. En daar zorgen Tracy Turnblad en moeder Edna wel voor.

Producenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen zijn verheugd ook deze bekende musicaltitel weer naar de Nederlandse theaters te kunnen brengen. Met hun huidige musicalproductie Mamma Mia! behaalden ze twaalf Musical Award nominaties. Later dit jaar gaat de musical Saturday Night Fever in première en daarna zal ook de musical-revue Josephine B. te zien zijn. Recent is bekendgemaakt dat de producent ook de rechten heeft verworven voor de iconische voorstelling West Side Story.

Creatief producent Hans Cornelissen:

‘’We zijn ongelofelijk blij dat Richard Groenendijk de rol van Edna Turnblad zal vertolken. Wat ons betreft is hij op alle fronten de ideale kandidaat. Het is een rol die in het verleden ook werd vertolkt door onder anderen John Travolta, Divine en Michael Ball. Hairspray maakt op komische en vaak confronterende wijze duidelijk dat je moet kunnen zijn wie je wil zijn. Of je nu wit bent of zwart, dik of dun of graag als vrouw gekleed gaat’’.

Hoofdrolspeler Richard Groenendijk:

‘’In 2025 sta ik 30 jaar op het toneel en ik kan me geen leukere manier voorstelen om dat jubileum te vieren dan met de rol van Edna Turnblad in Hairspray. Ik mocht de rol 15 jaar geleden een aantal keer spelen als vervanger in de toenmalige versie en er is geen feestelijker musical om in te staan. Daarnaast is de voorstelling qua thematiek ook nog eens ontzettend relevant en actueel. En ik vind het heerlijk om weer eens met een grote groep mensen op tournee te gaan. We gaan er met z’n allen één groot spetterend feest van maken”. Hairspray musical Nederland

Begin jaren zestig droomt iedere tiener ervan om te dansen op tv in The Corny Collins Show. De mollige Tracy Turnblad wil het nog het liefst van iedereen. Ze laat zich niet stoppen door haar figuur, want zij is een geboren danseres. Met haar tomeloze enthousiasme en hippe danspasjes weet ze een plaatsje in de show te bemachtigen, tot grote ergernis van de huidige ‘dance queen’ Amber von Tussle. Als Ambers vriendje Link Larkin ook nog eens een oogje op Tracy krijgt, is de maat pas echt vol. De twee meiden gaan een bittere en muzikale strijd aan om de kroon van Miss Auto Show te mogen dragen. Ze zetten alles op het spel, zo lang het haar maar goed blijft zitten.

Hairspray is een musical die gebaseerd is op de gelijknamige film. In 1988 schreef en regisseerde de eigenzinnige John Waters de muzikale komedie Hairspray met een toen nog Ricky Lake in de hoofdrol, die later bekend werd met haar eigen talkshow. Jaren later verscheen de Broadway musical en negen Tony Awards verder was het tijd voor een nieuwe verfilming. Regisseur Adam Shankman (The Pacifier) tekende voor de regie en kreeg een aanzienlijke cast bijeen met rollen voor Michelle Pfeiffer, Christopher Walken, Queen Latifah en John Travolta. Voor de musical zijn de teksten geschreven door Marc Shaiman en Scott Wittman en met de muziek van Marc Shaiman.

Op 27 september 2009 ging de Nederlandse versie van de musical in première, met als producent V&V Entertainment. De vrouwelijke rol van Edna Turnblad werd gespeeld door Arjan Ederveen en Richard Groenendijk, beiden mannen. Sinds de filmversie uit 1988 wordt die rol altijd vertolkt door een mannelijk acteur. In de remake van de film bijvoorbeeld, die in 2007 werd uitgebracht, wordt de rol gespeeld door John Travolta. In de musicalversie die in Londen speelde, hebben Michael Ball, Brian Conley en Phill Jupitus de rol van Edna vertolkt.

De regie van de nieuwe Hairspray is in handen van Joep Onderdelinden, Allard Blom maakte de vertaling/bewerking. Het wordt een nieuwe frisse versie met een swingend live orkest. De musical Hairspray zal in het seizoen 2025/2026 langs de Nederlandse theaters toeren. De première vindt plaats op zondag 12 oktober 2025 in het Oude Luxor Theater Rotterdam.

Blijf op de hoogte

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste entertainment nieuws? Volg ons dan op Facebook, Instagram en Twitter. Zo ontvang jij als eerste het laatste nieuws!

Facebook Instagram Twitter

You may also like...