Regisseur William Friedkin (The Exorcist en French Connection) is overleden

De Amerikaanse regisseur William Friedkin, bekend van The Exorcist en The French Connection is op 87-jarige leeftijd overleden in Los Angeles. Dat bevestigt zijn vrouw Sherry Lansin aan The Hollywood Reporter.

Zijn laatste film The Caine Mutiny Court-Martial met in de hoofdrol Kiefer Sutherland, gaat in première op het filmfestival van Venetië.

William Friedkin

William Friedkin raakte gefascineerd door films na het zien van Citizen Kane van Orson Welles. Op zestienjarige leeftijd, gelijk na de middelbare school, ging hij werken bij de postkamer van WGN TV, een lokaal televisiestation. Hier regisseerde hij al snel afleveringen van televisieprogramma’s. In 1965 vertrok Friedkin naar Hollywood. Hier regisseerde hij verscheidene televisieprogramma’s, waaronder een aflevering van The Alfred Hitchcock Hour.

In 1971 maakte Friedkin de film The French Connection. De brutale politiethriller werd goed ontvangen bij de critici en groeide uit tot een groot commercieel succes. Het kreeg uiteindelijk acht Oscarnominaties. Hiervan werden er vijf verzilverd, waaronder de Oscars voor Beste Film en voor Beste Regisseur. Hij koos voor zijn volgende film een geheel ander genre. The Exorcist uit 1973, was een horrorfilm, gebaseerd op de gelijknamige succesroman van William Peter Blatty.

Samen met Peter Bogdanovich, Francis Ford Coppola en Hal Ashby klom Friedkin in de jaren zeventig op tot A-lijst regisseur, als onderdeel van een nieuwe generatie levendige, risicovolle filmmakers. Door zijn ervaring op televisie, met name in documentairefilm, te combineren met een hypermoderne montagestijl, bracht Friedkin veel energie in de horror- en politiethrillergenres waarin hij zich specialiseerde.

Blijf op de hoogte

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste entertainment nieuws? Volg ons dan op Facebook, Instagram en Twitter. Zo ontvang jij als eerste het laatste nieuws!

Facebook Instagram Twitter

You may also like...