World Cinema Amsterdam 2023 van 22 t/m 27 augustus

Nog even en dan barst World Cinema Amsterdam 2023 los! Op dinsdag 22 augustus wordt het festival geopend met het prachtige Tótem!

World Cinema Amsterdam, het prestigieuze filmfestival dat jaarlijks een scala aan films en filmmakers uit diverse culturen en regio’s samenbrengt, richt dit jaar de schijnwerpers op de cinema van Iran. Tijdens de 13e editie staat een speciaal programma met de titel Strong & Unwavering: Women of Iran centraal. Daarnaast is er een uniek programma samengesteld door Filmmaker in Focus, Felix de Rooy. Een ander hoogtepunt van het festival is de WCA competitie, waarin acht speelfilms strijden om de eer. De openingsfilm is Tótem, het langverwachte vervolg op de geprezen debuutfilm La camarista, geregisseerd door Lila Avilés. Avilés zal zelf aanwezig zijn bij deze speciale gelegenheid. World Cinema Amsterdam vindt plaats van dinsdag 22 tot en met zondag 27 augustus 2023.

World Cinema Amsterdam 2023

Van de World Cinema Amsterdam competitie, bestaande uit acht speelfilms, zijn inmiddels twee veelbelovende titels bekendgemaakt. Als eerste hebben we de openingsfilm Tótem van Lila Avilés, die dit jaar ook te zien was in de competitie in Berlijn. Avilés, die eerder met haar debuutfilm La Camarista in 2019 de WCA jury award won, levert opnieuw een meesterwerk af dat het publiek zal ontroeren. Tótem vertelt het hartverscheurende verhaal van de zevenjarige Sol, wiens vader terminaal ziek is en besluit om niet verder behandeld te worden. De film onderzoekt thema’s als omgaan met de dood en de kracht van liefde.

De andere competitiefilm is Sira van regisseur Apolline Traoré. Haar eerdere film Frontières werd bekroond met de WCA Publieksprijs. In Sira volgen we de jonge Fulani-nomade Sira, die vastberaden is om wraak te nemen in een gebied geteisterd door geweld en wetteloosheid, na een verschrikkelijke gebeurtenis. Deze krachtige film, bekroond op de Berlinale 2023 en het Fespaco Pan African Film Festival, belicht de veerkracht en vastberadenheid van de menselijke geest.

Strong & Unwavering: Women of Iran

World Cinema Amsterdam presenteert tevens het indrukwekkende themaprogramma Strong & Unwavering: Women of Iran. Dit programma belicht de positie van vrouwen in de Iraanse samenleving. In samenwerking met Iraanse en Nederlands-Iraanse regisseurs is er een selectie gemaakt van vier à vijf korte en lange films die een eerbetoon vormen aan moedige vrouwen in Iran. Het programma is geïnspireerd door gebeurtenissen zoals de arrestatie en dood van Masha Amini, die protesten tegen het repressieve regime hebben aangewakkerd.

Raymond Walravens, directeur van Rialto en curator van World Cinema Amsterdam, benadrukt het belang van het themaprogramma Strong & Unwavering: Women of Iran:

“Met dit programma willen we de schijnwerpers richten op de moedige vrouwen in Iran en hun strijd voor vrijheid en zelfbeschikking. De films die we hebben geselecteerd, werpen een krachtig licht op de beperkingen en uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd. Tegelijkertijd tonen ze de veerkracht en vastberadenheid van deze vrouwen, en inspireren ze ons allemaal om na te denken over de universele strijd voor gelijkheid en inclusie. In een tijd waarin de wereld steeds meer verdeeld lijkt te zijn, is het van essentieel belang om verhalen als deze te delen en een podium te bieden aan filmmakers die ons confronteren met de realiteit en ons aanzetten tot reflectie em actie.”

Felix de Rooy

Ook zet World Cinema Amsterdam de schijnwerpers op Felix de Rooy, een Curaçaose kunstenaar, regisseur en curator, geselecteerd als Filmmaker in Focus. Met prestigieuze filmprijzen en de ontvangst van The Black Achievement Award in 2017, belicht De Rooy de Afro-Caribische identiteit en het slavernijverleden. Het Stedelijk Museum en Eye Filmmuseum presenteren respectievelijk zijn beeldende kunst en films. Tijdens het World Cinema Amsterdam festival zal De Rooy een inspirerend filmprogramma cureren dat aansluit bij zijn thema’s.

Over World Cinema Amsterdam

Al 13 jaar lang brengt World Cinema Amsterdam de wereld naar Amsterdam door middel van film. Het festival heeft als doel om een diversiteit aan films, makers en publiek uit verschillende culturen en regio’s samen te brengen. Het festival omvat niet alleen Afrika, Azië en Latijns-Amerika, maar richt zich ook op getalenteerde makers met diverse roots in Nederland, Europa en de rest van de wereld.

World Cinema Amsterdam 2023 vindt plaats van dinsdag 22 tot en met zondag 27 augustus op de hoofdlocaties Rialto VU, Rialto De Pijp en De Balie. Voor het volledige programma kijk je hier.

Blijf op de hoogte

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste entertainment nieuws? Volg ons dan op Facebook, Instagram en Twitter. Zo ontvang jij als eerste het laatste nieuws!

Facebook Instagram Twitter